Moskus klar til paring


I forbindelse med et prosjekt som skal redde den svenske moskusstammen har veterinær Jon Martin Arnemo fra Tynset vært over grensa og sluppet ut en viril okse som skal pare seg med flere kuer i området.

22. August 2004
Jan Morten Frengstad - ØstlendingenFørst på 70-tallet utvandret fem dyr fra området rundt Dovre og til Sverige. Stammen øst for Femund på svensk side økte til midten på 80-tallet. Men rundt 1986 bråstoppet økningen av dyr i området.
- Ved starten av prosjektet i vinter var det kun ni dyr igjen i området, sier Arnemo. Første fase i prosjektet var i april, da ble en okse flyttet ut av området, og til en dyrepark i Ljusdal. - Oksen ble flyttet på grunn av innavl i flokken, og det kan være en av grunnene til at stammen ikke øker, tror Arnemo.

Svensk støtte
- Det som nå er et spørsmål, er hvordan vi skal skaffe nye gener inn i stammen, sier veterinæren.
Så lørdag var Arnemo og flere svenske veterinærer og biologer på moskustokt. Målet for turen var å sette ut en okse som skal pare seg i området, og fange inn en ku som skal pares med en grønlandsokse i en dyrepark i Sverige.
Svenske myndigheter, med Naturvårdsverket i spissen støtter villig opp om prosjektet med penger. Og Arnemo har stor tro på prosjektet.

Willy ute blant damene
Lørdagens tokt kan karakteriseres som suksessfullt, men noe endelig svar på om Willy får innpass i flokken og hos damene får ikke Arnemo og forskerne noen svar på enda.
- Willy er utstyrt med et GPS-halsbånd slik at vi kan få GPS-referanser rett på mobilen, sier Arnemo. Dermed kan de følge Willys bevegelser.
Willy har levd i dyrepark i 10 år, så Arnemo er spent på om han takler overgangen til fritt terreng.
- Vi vet han er fertil, for han har paret seg i dyreparken før, fortsetter tynset-veterinæren.

Får kritikk
Dovre kommune, med ordfører i spissen er mer kritisk til prosjektet. Men Arnemo bryr seg ikke om kritikken.
- Dovre mener de «eier» moskusen, men dette er ubetinget positivt. Senere kan dyr eventuelt bli flyttet andre veien også, sier han.
Moskus har blitt «big business», og turister strømmer til Dovre for å få et glimt av det sjarmerende og spesielle dyret. Og på Dovrefjell er det flere guider som daglig tar med turister rundt for et glimt av dyret.
Men om Arnemo og hans men kan redde stammen i Sverige og skape en stamme som på Dovre gjenstår å se. Prosjektet fortsetter.Jan Morten Frengstad

© COPYRIGHT Østlendingen


redaksjonen@ostlendingen.no Østlendingen

Tilbake Neste artikel